Litt forenklet og kortfattet, men ett lite bidrag:
"sult" er en sansepersepsjon som registreres og kontrolleres i hypothalamus, "sult" påvirkes av både sentral og perifer stimuli:
-sentralt (altså selvstyrt, f.eks duften av nybakte boller, kan få deg til å spise selv om du er mett)
-perifert (utvidelse/sammentrekning av tarm, blodsukker, hormoner etc.)
"Apetitt senteret" i hypothalamus på detaljnivå:-reguleres i hovedsak av to neurohormoner,
neuropeptide Y (som stimulerer apetitten), og
proopiomelanocortin POMC (som senker apetitten). Dette gjør at sultfølelsen kan induseres av en rekke mekanismer som i seg selv er konkurerende.
Hormoner som på virker apetitt:Grehlin frigjøres i magesekken når den er tom, og øker utskillelsen av neuropeptide Y....noe som øker apetitt/sultfølelse.
PYY er ett peptidhormon som frigjøres av endokrine celler i tarmen når mat passerer, og senker utskillelsen av neuropeptide Y....noen som demper apetitt/sultfølelse.
Insulin og leptin. Insulin demper apetitt/sult (senker utskillelse av neuropeptide Y og øker utskillelse av POMC) ved å binde seg til spesielle reseptorer i hjernen. Leptinnivåer som sirkulerer rundt i blodsirkulasjonene er proposjonalt med fettmasse på kroppen. Leptin gjør det samme som insulin.
Metabolitter som kontrollerer apetitt/sult:Glukose påvirker også apetitt gjennom hypothalamus. Glukokinase, ett enzym man bl.a finner man av i leveren finnes også i hypothalamus, enzymet setter på en fosforgruppe på glukose som første steg i glykolysen, dette gjør at hjernen kan følge blodsukkersvigninger å regulere apetitten deretter ved at det produserers litt eller mye ATP inne i cellene.
Fettsyrer tas opp i hypothalamus og konverteres til lange fettsyrer som er linket til Coenzyme A, som dempter apetitt gjennom de samme mekanismene som er nevnt ovenfor.
Kroppen vil alltid forsøke å opprettholde "maksvekt", det vil si at hvis den opplever at du forsøker å gå ned i vekt, så vil flere av mekanismene nevnt over aktiveres, siden nivåer av hormoner og annen input også endrer seg, avhengig av hva man spiser, hvor mye, hvor ofte etc., så vil da selvfølgelig også "sultfølelsen" oppleves forskjellig. Det er beviselig mulig å manipulere kroppens egen regulering, ihvertfall stund, hvis man vet hvordan den fungerer