Trener hjemme og debuterer i Bikinifitness

Intervju02.10.2016Rita Immerstein0

Pia Kvernvik trener hjemme og er debutant i Bikinifitness.

Introduksjonsbilde: Studio Glimt

Pia Kvernvik har drevet med turn og boltrer seg gjerne i Sogn og Fjordanes flotte natur. Etter 16 måneder med styrketrening velger hun å entre scenen og debutere i Bikini Fitness. Resultatene har hun opparbeidet seg i sitt eget hjemmegym.

Pia Gjørsvik Kvernevik er 28 år og hun bor i Flatraket i Selje kommune. Hun arbeider til daglig som kreftsykepleier og som prosjektleder for 5 samarbeidskommuner i Nordfjord. Hun er gift, og har 2 barn, Fillip på 3 år og Adele på 5 år. Pia er 159 centimeter høy og veier 48.6 kilo nå, mens hun offseason veier 53 kilo. Hun stiller for Gympartner Fitnessteam. Hun er debutant, men har holdt på med turn i 7 år i barndommen. I senere tid er ski og fjellturer som har vært hennes store treningsglede og hun føler seg privilegert som bor i Sogn og Fjordane, et fylke med flotte fjell og fjorder.

Sykdom hindrer henne ikke

Pia bestemte seg for å stille i bikinifitness for å utfordre seg selv, og for å vinne tilbake kontroll over egen helse. Som 15 åring fikk hun diagnosen Morbus Crohn, som er en kronisk mage- og tarmsykdom som kan angripe hele fordøyelsessystemet. Fire år senere fikk Pia også påvist kronisk IgA-nefritt på nyrene.

- Dette er sykdommer som jeg har lært meg til å leve med. Men jeg har alltid måtte være ekstra næringsbevisst og holde meg til et sunt og magert kosthold. Da jeg fikk den store gleden av å bli gravid med vårt første barn høsten 2010, fikk jeg invalidiserende bekkenløsning. Det ble et langt svangerskap med krykker og rullestol. Slik ble dessverre svangerskap to også, men jeg klarte med hjelp av fysioterapi å bruke krykker i en lengre fase. Tiden etterpå var kjempekrevende og tøff. Det var ingen lett vei å trene kroppen opp igjen, og jeg slet med utallige slimposebetennelser og hadde mye smerterelaterte plager i bekken og korsrygg. I mai 2015 fikk jeg påvist en form for leddgikt etter utredning med blodprøver. Dette fikk meg til å måtte ta nye grep for egen helse. Styrketrening ble min redning, utbryter hun.

- Jeg ble anbefalt den nettbaserte PT tjenesten, Gympartner, og har siden oppstart hatt en fantastisk oppfølging av min PT Elisabeth. I begynnelsen var dette en ren investering for egen helse, men så kom tankene om å kjøre hele løpet ut, stille i konkurranse og ta igjen makten over egen kropp og slik ble det, smiler hun. Siden februar har jeg klart meg uten lavdose cellegift tabletter. For meg er dette en seier i seg selv. Rollen som kreftsykepleier har nok gjort meg mer modig de to siste årene, en lærer seg å stå i situasjoner som utfordrer en på alle plan. Alle disse erfaringene tar jeg med meg inn i konkurransen, legger Pia til.

Struktur i hverdagen

Å være småbarnsmor, prosjektleder, turnusarbeider og ha en mann som er borte i Nordsjøen 2 uker av gangen, er selvsagt et puslespill, men Pia er i overkant en strukturert dame.

- Jeg drives av en sterk viljestyrke og disiplin. Kveldene på sofaen etter barnas leggetid, har blitt byttet ut med treningstid. Så steker jeg opp flere måltider av gangen og fryser ned, slik at jeg slipper å ha "kjøkkentjeneste" hver dag. Å følge en matplan er tidkrevende, det har blitt mange timer på kjøkkenet, forteller hun med et lite smil.

Hjemmegym

Pia har valgt å trene hjemme og ifølge henne er fordelene er mange. Hun slipper å reise langt og kan tilrettelegge treningen etter eget behov.

- Jeg slipper også å stå i kø for å vente på ledige apparater, ler hun. Jeg ser ingen ulemper med å ha hjemmegym, bortsett fra at det økonomisk kan koste litt å investere. Siden jeg bor i ei bygd med knappe 300 innbyggere, og nærmeste treningssenter blir et stykke unna, så måtte jeg legge til rette for hjemmetrening. Jeg startet med en treningsball og en strikk. Så investerte jeg i en benk som fikk base på gjesterommet her i huset. Og mens interessen for styrketrening økte, økte også antallet av diverse treningsutstyr. Til slutt ble gjeste-sengen byttet ut med et stort Power Cage, forteller hun og smiler bredt. Når det gjelder NM, så har jeg ikke så mange forventninger til den kommende konkurransen, med bakgrunn i at jeg aldri har stilt i en slik konkurranse før. Men jeg gleder meg masse til å reise til Oslo nå, og ser frem til noen fine dager med mye lærdom og inspirasjon.

Tanker om forbilder og kroppsfokus

Når Pia trekker frem et forbilde i treningssammenheng så må det bli en delt førsteplass til Marit Bjørgen og Therese Johaug. Hun synes dette er damer i en egen klasse som er både folkelige og inspirerende damer. Selv prøver hun å finne sin egen vei med en sunn livsstil og livsglede.

- Kroppsfokus er fremtredende i dagens sosiale medier. Jeg selv har ikke blogg eller Instagram, fordi jeg er redd for at det blir en tidstyv i en ellers så hektisk hverdag. Jeg prøver å finne min egen vei, med min egen "oppskrift". Mitt inntrykk er at jaget etter den "perfekte kroppen" stadig blir mer fremtredende, spesielt blant yngre jenter. Og at fokuset på en sunn kropp dermed forsvinner litt. Da kan det være utfordrende å lære både seg selv, men også barna våre at det er godt nok å være bra nok, sier hun.

Et planlagt kosthold

Det er Pias PT, Elisabeth Hauglum, som har lagt opp kostholdsplanen hennes. Hun har nå gått på diett i 14 uker, og har spist mye av det samme siden oppstart.

- Jeg spiser totalt fem måltider per dag som inneholder egg, laks, torsk, kyllingfilet og mager skinke med masse salat/grønnsaker. To ganger i uken så får jeg enten litt søtpotet eller ris. De største utfordringene med å følge et konkurransekosthold er å hele tiden ligge et steg foran i planleggingen. En må hele tiden planlegge og tilberede måltider, og dra med seg matbokser over alt. Å se på andre spise god mat gjør meg ingenting, for jeg vet at disse begrensningene er for en avsatt periode i livet. Men jeg skal ikke legge skjul på at lista over ALT jeg skal spise når det her er overstått, er begynt å bli lang, forteller hun og røper samtidig: - Det beste jeg kan spise er sushi og hjemmelagede grove vafler med brunost og syltetøy til dessert. Jeg tenker også en del på tiden etter konkurranse. En må gi kroppen tid til å komme på rett spor igjen. Så jeg er glad for at jeg i samarbeid med min PT har lagt opp en opptrappingsplan i matveien etter konkurranse.

Trener en 5-split

Pia har holdt på med styrketrening i 16 måneder nå, så hun føler at det er ganske vågalt å skulle stille i et NM med mange flinke og godt trente folk.

- Men en plass må en begynne, og jeg tror jeg kommer til å lære mye av denne opplevelsen. Jeg har allerede fått utfordret meg masse og blitt bedre kjent med meg selv. Mitt treningsprogram nå er en 5 split-treningsprogram. Jeg har i tillegg 3 intervaller i uken på ca. 20 minutter. Jeg legger opp til 1-2 treningsfrie dager i uken. Restitusjon skal ikke undervurderes, sier hun.

Treningsgleden har vokst

Det har vært litt av et eventyr å være med på denne reisen for Pia. Hun synes det er utrolig å se hvor mye bestemmelseskraft en kan ha over egen kropp, ved å endre kosthold og drive målrettet styrketrening.

- Det har til tider vært krevende å stå i det, men mest av alt har det bare vært gøy. Treningsgleden har vokst seg stor, men jeg ønsker nok å ta den ned noen hakk igjen etter konkurranse. Jeg tror det gjelder å finne en balanse, som øker trivsel og som er tilpasset familielivet. Fokuset mitt er å være sunn, ivareta helsa og være et godt forbilde for mine to små barn. Om det blir flere konkurranser i fremtiden, får tiden vise, legger hun til og smiler igjen.

Setter pris på livet

Hun har mange drømmer for fremtiden- noen små, og noen store. Som kreftsykepleier jobber hun nær mennesker og døden. Hun har blitt mer reflektert, og setter i mye større grad pris på ting.

- Livet er for kort til å sitte på gjerdet og vente, en må bare hive seg i drømmene sine og tørre å våge. Den største drømmen vår har derfor akkurat blitt realitet. Vi har kjøpt oss hyttetomt på fjellet, rett ved et skitrekk. Vi ser frem til mange aktive år i fjellheimen! Til 30 års dagen min har jeg bestilt fallskjermhopp. Det ser ikke ut for at jeg skal kjede meg med det første, avslutter hun med en god latter.

Treningsforum takker for intervjuet og ønsker Pia lykke til i kommende konkurranse!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Nå står sporten foran et ytterligere fall på grunn av eksklusive eneretts avtaler og medier som blir stengt ute.
Michelle Dale Claussen har tatt to 2. plasser i år. Se supertøff treningsvideo av henne!

Oslo Grand Prix 2018

Fitness07.04.2018313

Oslo Grand Prix er tidenes muskelshow. Se video, bilder og resultater.

Norges sprekeste sykepleier

Intervju06.04.201884

Denne spreke sykepleieren tok førsteplass i Bikinifitness. Cecilie Holm er i toppform!

Oslo Grand Prix 2018

Fitness07.04.2018313

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!