En viss mengde insulin er helt nødvendig i sirkulasjonen for å unngå ketoseutveksling, hvis man mangler insulin og i tillegg lever på "ketosediett", så ender man raskt opp med ketoacidose, som er en svært farlig tilstand.
Her ser det ut til at du går i den klassiske fella og blander sammen ketose og ketoacidose, som jo ofte tjener til unødig skremsel mot ketosedietter. Mens ketoacidose utgjør en "ufrivillig tvang" av ketose grunnet særs ustabile insulinnivåer, er en kostindusert ketose helt ufarlig, naturlig og i høyeste grad fordelaktig for en diabetiker som tross alt er hemmet i sin omsetning av fordøyelige karbohydrater. En kostindusert ketose skjer gradvis (kroppen får anledning til å tilpasse seg), ketoacidose skjer brått og brutalt, derfor fungerer de to tilstandene helt ulikt.
Når det gjelder begrepsavklaring, "rammes" er ett utrykk man bruker i det en sykdom har inntruffet, det sier ingen ting om etiologi eller patogenese. Arv og miljø er en evig diskusjon, i noen tilfeller så "arver" man faktisk en sykdom , i andre tilfeller så kan miljøfaktorer (f.eks radioaktiv stråling) forårsake sykdom, og veldig ofte så arver man en genetisk disposisjon, hvor sykdommen senere debuterer som følge av en utløsende faktor (som kan være miljø). Begge deler er viktig i forhold til etiologi. Hadde man kunne forutsi alle utløsende faktorer for sykdommer så hadde livet vært enklere, men det kan man ikke, menneskers levesett, kosthold og genetiske arvemateriale endrer seg nemlig med tiden. Og så lenge man ikke kan forutsi en utløsende faktor, så kan den også være uunngåelig. Så i virkeligheten må man forholde seg de erfaringer, kunnskaper og den forskning som for tiden er tilgjengelig, og man kun anta hva en utløsende årsak er, i håp om å bekjempe sykdommer, så viser tiden om man har truffet rett eller ikke.
Vi må ikke fordumme hele debatten om årsaken til det store spekteret av sykdommer, skjønt årsaksbiten er noe man omtrent ikke vektlegger i det offentlige helsevesenet. Her reparerer man skader, og fokuserer minimalt på årsaker og forebygging. Det er dette som er økonomisk lønnsomt...
Årsaken til dagens enorme sykelighet - som bare øker og øker - ligger i en konstant forurensing av miljøet med stadig nye miljøgifter introdusert, som man typisk ikke kjenner den totale virkingen av. Enda mindre kjenner man synergieffekten av de mange gift-cocktailene vi utsettes for. Industrien har produsert flere titalls tusen syntetiske forbindelser, som vi i hverdagen omgis av - på alle hold. Maten mister næring når den produserer industrielt, og mer gift tilføres gjennom kustig gjødsel og sprøytemidler. I tillegg har vi hybridisering og genmanipulering av matvarer som ingen kjenner den fulle virkningen av (kanskje med unntak av industrien selv?) Like ille er det at de fleste setter sammen kostholdet helt feil, med for mye sukker, for lite fett, og altfor lite animalske råvarer - feilernæring.
Bivirkninger fra vaksiner, medikamenter og stråling gjør ikke det hele stort bedre. Vi må slutte å stille spørsmål om hva som er galt, når menneskets levesett helt og holdent er fullstendig fjernt fra et liv i naturen.
Antropologisk forskning viser nettopp dette, at urfefolkningsgrupper som har levd i naturen, isolert fra den moderne livsstilen, ganske enkelt ikke er syke. De blir ofte også gamle, og er som regel arbeidsføre omtrent helt inntil det siste.
Dette betyr at det er bare én ting å gjøre: reversere denne hodeløse utviklingen. Da vil også helsa komme seg etterhvert.
Jeg skulle gjerne sett at flere diabetikere hadde klart seg uten insulin bare ved å regulere kosthold/livsstil. Men som lege må jeg forholde meg til virkeligheten, samtidig som jeg prøver å forstå unntakene, og du er hjertelig velkommen til å komme på sykehuset for å se hvorfor.
Ja, men å klare seg uten insulin er helt umulig om man følger diabetesforbundets eller ernæringsrådets kostråd. Hvor mange med diabetes på norske sykehus blir anmodet om å følge et ketogent kosthold basert på animalsk fett? Det er kanskje ikke så rart at du ikke ser resultater. Men Kostreform for Overvekt og Sukkersykdommer (KOS) ser resultater, selv med diabetes 1-pasienter. (kostreform.no)