TRANSFETT!!
HVOR: Transfett finnes naturlig både i melkeprodukter og i fettet fra kjøtt. Det dannes også ved bearbeiding av planteoljer.
NEGATIV: Transfett som fremstilles av vegetabilsk fett, planteoljer, virker negativt på helsa, og er mer usunt enn noe annet fett vi tilfører kroppen.
HVORDAN: Flytende oljer som delvis herdes, utsettes for høy temperatur og høyt trykk. På den måten får margarin høyere smeltepunkt og fastere form. Disse margarinene har gode bakeegenskaper, er billige og gir bakervarene lang holdbarhet.
SKJULES: Transfett skjuler seg gjerne bak begreper som delvis herdet fett, delvis herdet vegetabilsk fett eller hydrogenert fett.
SYKDOMMER: Transfett gir over dobbelt så høy risiko for hjerte- og karsykdommer som mettet fett. Det øker også risikoen for betennelsesrelaterte sykdommer som astma, allergi, psoriasis, leddgikt og fibromyalgi.
FETT: I dag er frityrvarer, som pommes fristes, den største kilden til transfett. Finnes også i Wienerbrød, kjeks og kake- produkter med lang holdbarhet.
NORSK REGELVERK
LOVLIG: Det er lov å merke maten i Norge vegetabilsk fett, mens produktet i virkeligheten kan inneholde hydrogenert vegetabilsk fett.
FORSVARLIG: Myndighetene mener nordmenns inntak av transfett ligger på et forsvarlig nivå, men anbefaler merking av transfett.
2 PROSENT: I Danmark får andelen transfett ikke overstige to prosent av den totale fettandelen i matvarene.
I USA: Til sammenligning er de siste anbefalinger fra USA nede i 0.5 prosent av den totale fettandelen i matvarene.
UNØDVENDIG: Forbrukerrådet i Norge mener bruk av industrielt transfett ikke er nødvendig.