Så ikke denne..
Personlig erfaring tilsier at jeg fungerer rett og slett ikke dersom dagstotalen min ikke er noenlunde optimal. Jeg kan uten problem miste et par måltider i en tidsperiode på 4-5 timer og fortsatt fungere ca 100% normalt - Men dersom dette ikke blir hentet inn igjen iløpet av dagen er jeg sterkt nedsatt fysisk og spesielt psykisk dagen etter / mot slutten av dagen. Min subjektive påstand er at dette gjelder til en viss grad for de fleste - Men kanskje jeg tar feil? Dette er kanskje veldig genetisk betinget? Kanskje det fungerer for deg å gjøre det på den måten?
Tror ikke det er mer genetisk betinget enn at noen har en tendens til å være mer bevisst på "mental slitenhet" enn andre, men dette er bare synsing. Jeg synes (vanligvis) ikke PSMF dager er noe problem i det hele tatt, men det er klart at når jeg går rundt og tenker at "jeg har spist så sykt lite mat" og kjenner etter om at jeg er sliten osv. så føler jeg meg selvfølgelig mer sliten. Vil tro de som generelt takler lavkarbodietter bra er bedre på dette enn de som ikke takler lavkarbodietter så bra. Men igjen, bare synsing. Om du visste om det fantes noen "metabolsk ulempe" ved å gjøre det sånn som jeg gjør det var vel egentlig det jeg var mest nysgjerrig på! Det psykiske merker man jo sjæl uansett, ikkesant.
Slenger inn et spm her, håper det er greit
du nevnte i en annen logg at man ikke bør spise mye fett på oppkarbingsdagen. Hva er tankegangen bak det?
Null problem
Kan prøve så godt jeg kan. Er ingen ekspert, så alle er velkomne til å slakte alt sammen så mye de vil.
Metabolsk sett er poenget med en oppkarbing å få fart på metabolismen igjen (no shit). "Metabolic slowdown" (jepp, har stort sett bare lest engelske artikler på det, så har ikke et god norsk uttrykk for det desverre) styres i stor grad av hormonet leptin. Nivået av leptin påvirkes av det totale kaloriinntaket. Spiser du under vedliekhold over tid, vil leptinnivåene synke over tid. Den mest effektive måten å "booste" leptinnivåene opp igjen på diett, er å ha dager hvor man spiser litt ekstra karbo, da dette påvirker leptin mest.
Under en oppkarbing vil du da få mest bang for the buck hvis du holder fettet så lavt som mulig samtidig som du lar karbohydrater dominere energiinntaket den dagen. Proteininntaket skal selvfølgelig være tilstrekkelig denne dagen også (som det helst skal hver dag for en som vil ha muskler).
Så er det også sånn de forskjellige makronæringsstoffene har forskjellig evne til å lagres som kroppsfett. Fett er lettest, etterfulgt av karbo, så protein og til slutt alkohol. Eliminerer man det som er lettest å lagre som kroppsfett (som jo er fett) i dietten på oppkarbingsdagen, har man tilrettelagt det sånn at du får mest mulig "leptinboost" med minst mulig fettinnlagring.
Jeg husker ikke tallene, men har sett Lyle McDonald anbefale ikke mer enn ~30g fett på oppkarbinger. Skal logisk nok bare være fett fra essensielle fettsyrer
Karber du opp under vedlikehold vil ikke noe fett lagres inn (det vil jo det, men netto vil være mindre), men du vil allikevel få høyere "leptinboost" av å spise mindre fett til fordel for karbo.
Insulinsensitivitet er også en variabel å ta hensyn til, men det er vel egentlig et kapittel for seg selv. Dette er veldig sentralt hvis man velger å karbe opp over vedlikehold, da vil også X g fett på oppkarbingsdagen være med på å avgjøre om du går ut med netto mer fettmasse iløpet av oppkarbingsdagen
Karboen vil også lagres inn som muskel- og leverglykogen, som jo er en fordel for oss som trener tungt. Utifra hvordan folk prater om oppkarbing her inne kan det virke som om dette er den eneste effekten man får av oppkarbinger. Jeg synes leptingreia er vel så viktig som dette, om ikke viktigere
Så er da spørsmålet om man gidder å så godt som å eliminere fettet fra dietten i en hel dag for å "optimalisere" ting, og om man får nok psykisk tilfredsstillelse av en "spisedag" helt uten fett. Jeg synes det er gøy å overanalysere rundt dette, og får nok tilfredsstillelse av en spisedag nesten helt uten fett, så det er ikke noe stress for meg. Om det er å dra den for langt å gjøre diett på denne måten kan godt være, men passer det for deg, så passer det for deg.
Jeg synes leptin er superinteressant, så jeg anbefaler denne serien:
http://www.bodyrecomposition.com/fat-loss/the-hormones-of-bodyweight-regulation-leptin-part-1.htmlDenne er også gøy:
http://www.leangains.com/2010/03/intermittent-fasting-set-point-and.html