Eneres: Håper du tar deg tid til å lese igjennom innlegget mitt og kommenterer det jeg sier.
(1)Vi trenger ikke proteinet, det er aminosyrene vi trenger. (2)Kroppen bruker masse unødvendig energi på å bryte ned proteinet du får gjennom disse typiske matvarene, for så å endelig komme frem til aminosyrene som kroppen tar opp og bruker. (3)Jeg får aminosyrer i form av enzymer fra all rå mat jeg spiser. Så noen "protein-mangel" hadde jeg hatt vansker med å få om jeg hadde prøvd engang! Tim van Orden er en råveganer i USA. "proteinet er bare mellom-mannen, så hvorfor spise mellom-mannen når man kan spise aminosyrene direkte gjennom rå enzymer fra rå grønnsaker , frukt osv?"
(1) Den første setningen er delvis riktig: Det er ikke selve proteinet vi trenger, det er aminosyrene. Men mesteparten av aminosyrene vi spiser, er proteiner som er brutt ned til sine basekomponenter: Aminosyrer.
(2) Kroppen bruker ikke ekstreme mengder energi til å bryte ned proteinene. Selve nedbrytningen skjer i magesekken vha enzymet pepsin. Kan godt utdype hvis du ønsker det. Det kroppen bruker mye mer energi på, er å bygge opp nye proteiner av aminosyrene.
(3) Her kommer det mye rart. For å opplyse deg så kan jeg si at enzymer består av proteiner. Altså må kroppen din bryte ned proteinene før den kan nyttiggjøre seg av aminosyrene. Dette gjør også at utsagnet til denne Tim van Orden ikke gir mening, og hans troverdighet innen dette emnet forsvinner. Det virker også som om du mener at det ikke finnes enzymer i kjøtt? Vel det gjør det. Ut ifra det jeg vet om levende celler, så ser jeg ingen grunn til at det skal være høyere konsentrasjon av enzymer i en plantecelle kontra en dyrecelle.
(1) For å svare dere som vil ha "beviser" på at dette kan kurere kreft og andre "ukurerbare" sykdommer, så anbefaler jeg dere å gå på youtube å søke på "raw food cancer", det blir litt slitsomt for meg å poste alle filmene her. Så ta en titt og se.
(2)Det jeg hadde glemt før jeg ble råveganer, var at jeg kom fra naturen, og naturen har alle svarene jeg trenger for å bli den sunne personen jeg ønsker å være. Fri for sprøytemidler, kjemiske midler, fargestoffer, tilsetningsstoffer og alt det matprodusentene gjemmer i maten vår idag for at vi skal synes den smaker godt og returnere for å kjøpe mer og mer og mer. jeg har gått vekk fra den industrielle verden og dratt tilbake til naturen. For å si det sånn
(1) Dette er sikkert nevnt tidligere, men et klipp fra youtube beviser ingenting. Hvorfor? Fordi hvem som helst kan legge inn klipp der, og informasjonen derfra mister straks all troverdighet. Hvis du skal ”bevise” noe som helst, så bla opp troverdige kilder. PS: "Å søke på google" holder ikke.
(2) Hva har sprøytemidler eller noe av det du sier her med oppvarmet mat å gjøre?
(1) Ja, men nå tenker jeg på at rått kjøtt er ikke det samme som varmebehandlet kjøtt. Når man varmer det så skjer det ting, skadelige prossesser. Og da er ikke maten lenger i sin naturlige sunne form. (2) Man "dreper" maten.
"Levende mat for levende mennesker"
(1) Mener du at du kunne ha spist rått kjøtt?
(2) Utdyp er du snill.
Ja, du har rett. bakterier forsvinner, maten blir lettere fordøyelig, den smaker bedre. Men til gjengjeld oppstår det kreftfremkallende stoffer, maten blir liggende i tarmen og (1) forderve i 3-4 dager, (2) og der er det godt og varmt og fuktig slik at bakterier kan trives. Og for meg så det "fail". Men om det ikke er det for andre, så er det helt greit! Alle kan velge, jeg bare kommer med et nytt valg for de som vil prøve det!
(1) Igjen, en kilde eller to hadde hjulpet. Kanskje også litt utdypning.
(2) Du vet at vi lever i symbiose med mange av bakteriene som lever i tarmsystemet vårt? De nyttiggjør seg av overskuddsnæring fra maten vår, og til gjengjeld kan de hjelpe oss å bryte ned visse stoffer og også hjelpe oss å ta opp andre.
EDIT: Glemte å legge ved kildene mine:
Grønlien et. al. ”Bi 2 grunnbok” 2008, Gyldendal forlag
Grønlien et. al. ”Bi 1 grunnbok” 2007, Gyldendal forlag
Begge bøkene er lærebøker i biologi på videregående skole.